stegkliniken.fade.mobversion2

Vad är Hallux valgus? Vad är Hallux rigidus? Ont i stortån - symtom och behandling

Har du ont i stortån vid belastning? Hallux valgus (sned stortå) och Hallux rigidus (stel stortåled) är ett vanligt förekommande besvär som dels är ärftligt och dels påverkat av yttre faktorer som dåliga skoval, ålder och platt och hårt underlag.

Symtom hallux valgus gör ofta att tån blir sned och lägger sig över eller mot de andra tårna. Dessutom kan det ge en bredare framfot då fotvalvet mellan stortån och lilltån plattas ut. Och det kan ge en svullnad och brosktillväxt på leden framförstortån. Detta gör leden utsatt för tryck vid för trånga skor.

Hallux rigidus som betyder rigid/stel stortå kommer ibland i samband med utvecklad hallux valgus. Den stela stortån gör det svårt att belasta och stegavveckla utan att smärta uppstår

Behandling hallux valgus eller rigidus. Ta kontakt med en fysioterapeupt eller naprapat för fot och benträningsupplägg samt stretchingprogram. Konsultera även en ortopedtekniker för avlastning och korrigering med formgjutna skoinlägg. S.k fotbäddar. Ett alternativ är också ortopedisk kirurgi som kan rekommenderas när ovan behandlingar (s.k konservativa behandlingar) inte fungerat. Detta är ett relativt enkelt ingrepp som sker under lokalbedövning.

Boka tid för formgjutna skoinlägg eller konsultation: 08-744 34 85, info@stegkliniken.se

Hallux valgus
Hallux valgus