stegkliniken.fade.mobversion2

Viktig kund och patientinformation om fotbäddar & skoinlägg - webshop

Ortopedteknikern svarar på teknikska frågor

Passform?

 

Hur kan jag veta att inlägget jag beställer på webshopen passar för just min fot?

 

Svar: Inläggen vi säljer på webshpopen är prefabricerade och har en hålfot och ett genomsnitt av en »vanlig fot« Det passar för de flesta med »normala« fötter, se även instruktionerna om hålfot. Det är med andra ord inte 100% säkert att det kommer att passa just dig. Det skall kännas skönt när du provar inlägget men det kan även kännas lite konstigt. Hålfotsstädet skall inte kännas så högt att »du rullar på golfbollar« Det kan ta upp till 1 vecka att vänja dina fötter vid inlägget.

 

Blir jag bra nu?

 

Svar: Vi kan inte garantera någonting vid en webshopsbetällning. Vi säljer ett färdigt hjälpmedel  och gör det efter normala rådgivningsinstruktioner på hemsidan. Vi hoppas och tror naturligtvis att det kommer att hjälpa dig - men du är själv ansvarig för hur du använder det rätt. Förhoppningsvis börjar du känna skillnad redan efter några dagar. Vid allvarliga besvär, kontakta alltid din läkare.

 

Anpassning av skoinlägg?

 

Hur anpassar jag fotbädden/inlägget till skon vid webshopsbeställning?

 

Svar: Läs här!

 

Skon är lite för trång?

 

Svar: Om den bara är lite för trång eller spänner över tådelarna - gå till en skomakare och lästa ut skon. Om du har friska fötter, gå in och ut dem själv. Skorna självlästar sig något när du börjar använda dem.

 

Skon är för kort?

 

Svar: Det är vanligt att man normalt köper skor som är för korta i storleken (extra vanligt bland kvinnor). Skon skall helst vara mellan 0,5 till 1 cm längre än din längsta tå.

 

Skon glappar?

 

Svar: Våra skor är styvt uppbyggda för att kunna hålla upp en dålig fotställning - vilket gör att det kan chippa lite innan skon är helt ingådd. Det kan därför ta tid att gå in skor. Snör åt rejält. Prova även:

  • Sparka bak hälen så att den sitter tight mot bak-kappan. Snöra skorna rejält och hela vägen upp, använd alla hål.
  • Mjuka upp och böj till skon-/ skosulan över framdelen av skon.
  • Lägg en tjockare sula i skon.

När köpa på webshop kontra boka tid på mottagning?

 

Fråga: När kan det vara läge att beställa från web-shop istället för att boka tid hos ortopedtekniker?

 

Svar: Vid lindriga ortopediska besvär och tillstånd som du redan känner dig van med och inte oroad över. Exempelvis trötthet i foten vid belastning.

SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
1000lankar.com - gratis länkkatalog

Sjukgymnasten svarar om vanliga besvär vid rörelse & belastning

Pronation?

 

Min läkare säger att jag pronerar vid gång och belastning. Vad menar hon?

 

Svar: Vanlig pronationsgång är en normal del i belastningscykeln och hjälper kroppen att fånga upp stötar från marken vid gång. Läkaren menar att du har en överpronation och belastar för mycket på »insidan av foten / skon«. Detta pga en rörelse i häl och mellanfot samt överrotation av underbenet - vilket kan vara skadligt då vi går så ensidigt/platt underlag. En bra sko eller inlägg med rätt hålfotsstöd hjälper oftast bra. En formgjuten fotbädd är naturligtvis allra bäst.

 

Underpronation / Supination?

 

Min läkare säger att jag supinerar vid belastning. Vad menar hon?

 

Svar: Din läkare menar att du belastar mer på utsidan av foten vid gång och belastning. Supination eller underpronation är avsaknad av vanlig pronation (se pronation frågan ovan) och ger då istället en utåtrotation av underbenet som är skadlig på sikt, då man inte får någon normal stötdämpning via foten. En mjukt dämpad men stabil sko är att rekommendera. Även ett formgjutet inlägg är viktigt

Ont i hälen?

 

Jag har börjat få en kraftig smärta under hälen på senare tid. Smärtan kommer och går och käns ibland på flera olika ställen under hälen. Det gör extra ont i hälen de första stegen på morgonen och när jag suttit stilla en längre stund? Vad kan det vara?

 

Svar: Det låter som att du fått plantar-fasciit (även kallat hälsporre), vilket är en bristning i »senspegeln« under foten. Detta kan ha utlösts på grund av ålder, våld mot foten eller dåliga skor men orsaken är oftast överpronation eller supination vid belastning längre tid. För att koma till ordning med själva orsaken till detta så är det viktigt att göra själva din fotisättning  »rakare« och rätare. Detta görs bäst med fotbäddar eller inlägg och bra skor - specialträning för ben & fot kan även vara bra men tar lång tid att bygga upp. Det är effektivt att komplettera fotbäddar med stötvågsbehandling och ev. antiinflamatoriska värktabletter (skrivs ut av din läkare). Övervikt och uttrampade hälkuddar kan också vara orsaker till diagnosen. Läkningstid från 3 veckor upp till 1 år, när du börjat avlasta dina fötter rätt.

Individanpassat?

 

Jag trodde alla hjälpmedel måste vara individuellt utprovade hos en ortopedverkstad eller löpskospecialist för att hjälpa?

 

Svar: Nej inte alltid. Vid säkrad diagnos från behandlare och vid lindriga ortopediska besvär eller smärtor kan du med trygghet beställa ett färdigt hjälpmedel (skoinlägg eller ortos) som passar större del av Sveriges befolkning, förutsatt att du följt instruktioner om måttagning (se sidan måttagning). Du har själv ansvaret för att köpa rätt hjälpmedel via vår webshop.

 

Osäker? - Boka tid på vår mottagning Hemsida Startsidan & under "Patient" eller annan ortopedmottagning/verkstad i din närhet.

 

Tag alltid kontakt med din läkare om du är osäker på diagnos, smärta, sjukdom eller långvariga och allvariga besvär.