stegkliniken.fade.mobversion2

Mer information om Stötvågsbehandling

En stötvågsbehandling går till som så
att ett duschliknande munstycke hålls mot behandlingsområdet. Inuti maskinen finns en kompressor där energi byggs upp och överförs i form av en tryckvåg som sprider sig koniskt ner i den skadade vävnaden. Stötvågsbehandlingen stimulerar kroppens läkningssystem och ökar bl.a. blodgenomströmning, vävnadsåterbyggnad och cellmetabolisk aktivitet, samtidigt som det har en smärtlindrande effekt. Stötvågsbehandling har även möjligheten att "öppna upp" dåligt läkta inflammationer så de får återläka på ett bättre sätt.

* Behandlingen pågår ca 5-10 min per tillfälle och bör repeteras 3-5 gånger med täta behandlingar till uppnått resultat.

* Behandlingen kan av vissa upplevas som något smärtsam med tillfällig värk, vilket snabbt går över efter behandlingen.

Evidensen (förbättringsbevisningen) inom stötvågsbehandling
av framförallt överansträngningproblematik i muskler och ledband är stark. Så stark att Stockholm läns landsting rekommenderar det vid almänn "Behandling vid smärta och muskel/ledfäste" citat SLL vårdguiden.se. Detta är tydligt inom vårt specialistområde – överansträngningsskador i vardag och arbete samt i träning/idrottsutövande. Att kliniskt ge stötvågor mot behandlingsområdet påskyndar exempelvis ett inflammatioriskt muskel/ledbandsområde i kroppen att självläka snabbare, samt har möjlighet att "öppna upp" dåligt läkta inflammationer så de får återläka på ett bättre sätt. Stötvågsbehandling passar bra för exempelvis kroniska eller återkommande besvär kopplat till överansträngning..